måndag 3 juni 2019

Top of Boden: Hitta till Renskinnkölen 254 m ö.h.


Hitta till Renskinnkölen 254 m ö.h. 






Foto Anders Westergren för Top of Boden.






Cirka två mil norr om Boden, i ett stort område mellan Malmbanan och Sörbyn ligger Renskinnkölen. Toppen är omgiven av ett totalt 1,1 km2 stor naturreservat och sträcker sig 254 meter över havet. Man kan se olika stavning av namnet, ibland med Renskinnskölen. Men enligt Lantmäteriets karta (som är riktmärke) är det Renskinnkölen.

Miljö
Den högsta punkten är som vid många andra berg nära kusten, omgiven av resliga tallar, granar och en och annan björk. Vid bergets branta norr- och sydsluttning, cirka 200 meter nedanför toppen är dock utsikten god.

Reservatet som utgörs av bergets övre del, bjuder på tätvuxen storskog med många imponerande rotvältor som vittnar om vindens kraft och härjningar. Renskinnkölen är en trevlig naturupplevelse med tydliga spår av både älg och tjäder som antagligen vistas flitigt kring toppen under årets kallaste månader.

Hitta hit
Det finns ingen officiell led till toppen men det bästa sättet att bestiga berget är att följa ryggen från nord-väst. Det finns ett vägnät som rundar berget, vilket man kan använda för att komma i lämplig position. Vägens skick lämnar dock en del att önska och hinder kan förekomma. Vi avråder från att bestiga berget direkt mot toppen, från den norra eller södra sidan, då terrängen är mycket besvärlig att forcera.

Text & foto Anders Westergren för Top of Boden

Mer här: https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besok-och-upptack/naturreservat/boden/renskinnskolen.html


Foto Anders Westergren för Top of Boden.





















Foto Anders Westergren för Top of Boden.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 16 juni 2024 kl. 11: Följ med till Brännspiken – tur till Boden kommuns högsta topp

Roligt att Brännspiken blir omnämnt! Här i ett inslag hos Radio Norrbotten 6/1-24:  https://sverigesradio.se/artikel/de-vill-satta-bodens-ho...