fredag 28 juni 2019

Hitta till Åbojen sydväst om Klingersel/Brändberget 331 m ö.h.

Åbojen sydväst om Klingersel/Brändberget 331 m ö.h.
I närheten av Råneälven och byn Klingersel ligger ett bergsmassiv vars namn närmast för tankarna till en populär chokladdryck. Högsta punkten heter Stor-Åbojhuvudet och är 331 meter över havet.
MILJÖ
Området kring de två topparna och den naturliga utkiksplatsen består av ett välbevarat naturreservat som ska vara hem för många sällsynta och hotade arter enligt Länsstyrelsen. Vad man som lekman kan lägga märke till är bland annat de enorma asparna som finns förvånansvärt högt upp på berget och hur vissa bär spår av en våldsam brand som ska ha härjat där i svunna tider.

Utkiksplatsen på den östra sidan kan vara lite svår att hitta men ligger cirka 200 meter nord, nord-öst, om Stor-Åbojhuvudet. Denna bjuder på en mäktig utsikt över intilliggande bergstoppar och sjöarna Valvträsket och Stor-Lappträsket i östlig riktning. Själva reservatet är överlag kuperat med riktig gammelskog och bär väldigt få spår av mänsklig närvaro.

HITTA HIT
I den mån vägnätet på den västra sidan är farbart, är det ett bättre alternativ sett till stigning. Dessa vägar kan dock vara svåråtkomliga och hindrade av vägbommar. På den östra sidan finns en väg och en vändskiva rakt nedanför den högsta punkten. Därifrån väntar en genomgående brant stigning i varierande tätvuxen terräng. Det är en fördel att notera var utkikspunkten är placerad, innan man påbörjar bestigningen. På berget finns inga utstakade leder eller stigar.

Av Anders Westergren för Top of Boden



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 16 juni 2024 kl. 11: Följ med till Brännspiken – tur till Boden kommuns högsta topp

Roligt att Brännspiken blir omnämnt! Här i ett inslag hos Radio Norrbotten 6/1-24:  https://sverigesradio.se/artikel/de-vill-satta-bodens-ho...