tisdag 18 juni 2019

Måndag 24 juni 2019: Följ med på utflykt till Brännspiken med Jalle Svanberg

Brännspiken. Foto Anders Westergren för Top of Boden

Boden kommuns högsta berg! Följ med till Brännspiken med Jalle Svanberg måndag den 24 juni! Vi samlas på Boden Turistcentra kl 17 för gemensam avresa och samåkning. Alla med kort har gratis utflykt med oss, övriga 250 kr. Ta med eget fika.
Värd Maria Söderberg – ring gärna om du har frågor: 070 3500555  🌿

Jalle Svanberg, Boden,
styrelseordförande på
Swedish Lapland.
Foto Agneta Svanberg




Fakta: 
Brännspiken / Bákte (7,5 km från Hapträsk) 482 m ö.h. 
Koordinator N: 7328051 E: 753858


Brännspiken. Foto Anders Westergren för Top of Boden










Brännspiken.
Foto Anders Westergren för Top of Boden

Brännspiken.
Foto Anders Westergren för Top of Boden

Brännspiken.
Foto Anders Westergren för Top of Boden






BRÄNNSPIKEN
Nära gränsen mellan Bodens och Älvsbyns kommun, i ödemarken mellan Vidsel och Harads ligger Brännspiken. Med sina 482 meter över havet är Brännspiken ett relativt högt berg i förhållande till omgivningen.

MILJÖ
I detta rätt ensliga område lyser civilisationen med sin frånvaro, på ett behagligt sätt. Sånär som på ett vägnät av grusvägar och enstaka ödegårdar och sommarställen är detta djurens och naturens land. På toppen har älgen lämnat tydliga avtryck med spilling och vilogropar (lega). På norra sidan om den högsta punkten har en björn, vid något tillfälle, grävt ur en myrstack.


Området närmast toppen består av trevlig, tätvuxen gammelskog med olika träslag och en hel del träd som härjats av vinden. Strax nedanför toppen på bergets södra sida finns ett flyggliknande parti med brant sluttning och en mycket trevlig utsikt. Det finns även ett antal öppna partier i andra väderstreck och mellan träden i västlig riktning, skymtar Norrbottens högsta berg, Vitberget.

HITTA HIT
Berget är relativt brant men ändå lätt att bestiga. Den inledande delen består av gallrad tallskog och ett lämpligt färdväg är i skogsmaskinens gamla spår. Beroende på årstid och nederbörd finns en grusväg på bergets västra sida, från vilken det är 600 meter upp till toppen. Var dock aktsam med vägens skick för att undvika fastkörning. 

Text 
Anders Westergren för Top of Boden




















Brännspiken. Kartunderlag Lantmäteriet 2019.
Ritat ut färdvägen: Anders Westergren för Top of Boden





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 16 juni 2024 kl. 11: Följ med till Brännspiken – tur till Boden kommuns högsta topp

Roligt att Brännspiken blir omnämnt! Här i ett inslag hos Radio Norrbotten 6/1-24:  https://sverigesradio.se/artikel/de-vill-satta-bodens-ho...