fredag 28 juni 2019

Har du upptäckt Björnberget 355 m ö.h.?

Björnberget 355 m ö.h. 
Mitt mellan Luleälven och Råneälven

Mitt mellan Luleälven och Råneälven ligger Björnberget. Högsta punkten är 355 meter över havet och man kan av formen att döma, anta att berget pryglats hårt av inlandsisen vilket gett det dess ganska runda och jämna form.

MILJÖ
Området består i den nedre delen av skogsbruksmark och igenvuxet åkerland. Den övre delen av berget utgörs av vad som förefaller vara ett mer sentida naturreservat. Påväg mot toppen från den norra sidan bjuds fin utsikt över det intilliggande Björnträsket och bergstoppar i fjärran.

Terrängen i reservatet, närmast toppen är mysig och lätt att färdas i. Ett lämpligt ställe för en tälttur eller ett besök med turskidor under vinterhalvåret.

HITTA HIT
Lite drygt två kilometer söder om Gullträsk, längs vägen mot Harads ligger en gård som heter Svanistorpet. Strax efter denna, i kurvan där vägen svänger höger finns en avstickare till vänster. Denna leder till en vinterväg som når nästan upp till reservatgränsen och avlöses av en bred linje som passerar strax väster om bergets högsta punkt. Terrängen är generellt lätt att färdas i med några få undantag. Området är lätt att navigera i.

Av Anders Westergren för Top of Boden



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 16 juni 2024 kl. 11: Följ med till Brännspiken – tur till Boden kommuns högsta topp

Roligt att Brännspiken blir omnämnt! Här i ett inslag hos Radio Norrbotten 6/1-24:  https://sverigesradio.se/artikel/de-vill-satta-bodens-ho...